Actueel

EDBA Projecten

Veezel – Groene hart papier 10-10-2019

Veezel – Groene hart papier

Een kenmerkend voorbeeld uit de LEF-projecten van 2019 is Groene Hart Papier, beter bekend als “Veezel”. Veezel maakt papier door gebruik te maken van bermgras uit de omgeving van Alphen aan den Rijn. Dit bermgras is vanwege vervuiling ongeschikt als veevoer en werd daarom verbrand of gecomposteerd. Het gras wordt nu gebruikt voor het maken van het ‘Groene Hart Papier’. De cofinanciering is gebruikt om de ideeën volledig uit te werken. De ondernemers zijn inmiddels nationale en internationale bedrijven aan het benaderen om het papier in gebruik te nemen. Met de LEF-subsidie heeft dit circulaire project een vliegende start kunnen maken.

Circulair Changes 03-09-2019

Circulair Changes

Alphense ondernemer Henk-Jan Grimbergen ontving via cofinancieringsregeling LEF een bijdrage om proeffabriek Circular Changes verder te ontwikkelen. In de fabriek worden grondstoffen (edelmetalen) uit oude producten (zoals printplaten) gehaald, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden voor andere producten. Circular Changes past heel goed bij ons doel om de ontwikkeling naar een groene en circulaire economie te stimuleren. Het project zorgt, bij een succesvolle verdere uitrol, voor extra bedrijvigheid in Alphen a/d Rijn en op dat moment ook nieuwe mogelijkheden om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Broedhuis van de Toekomst 29-03-2019

Broedhuis van de Toekomst

Dankzij het ‘Broedhuis van de Toekomst’ verschijnt een nieuw en onderscheidend product op de Nederlandse voedselmarkt: ‘scharrelvis’. Deze onderneming is een mobiel kweekcentrum voor zeevis zoals tonijn, tarbot en zeebaars, met innovatie en duurzaamheid als vanzelfsprekendheid.  Met de verstrekte co-financiering vanuit de LEF regeling kan het broedhuis van de Toekomst verder bouwen aan de toekomst en ambities van de eigen onderneming.

Obstacle training course Alphen 29-03-2019

Obstacle training course Alphen

Ondernemer Ricardo van de Belt realiseert met behulp van een bijdrage uit het cofinancieringsfonds LEF een permanente obstacle run park in recreatiegebied Zegersloot. Dit park zal het al bestaande recreatieve en sportieve aanbod in Park Zegersloot verder uitbreiden en versterken. Het project draagt daarmee bij aan de doelstellingen van de gemeente een recreatieve aantrekkelijke gemeente te zijn voor haar inwoners en bezoekers.

EDBA Topsurf 28-09-2017

EDBA Topsurf

Begin dit jaar ondertekenden onder andere de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Rijnland, Wagro en de gemeente Alphen aan den Rijn de Green Deal Topsurf.