Nieuwsberichten
EDBA-initiatieven worden nu concreet opgepakt
Goed nieuws? Daar hoeft de Economie Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) niet lang naar te zoeken. Als onafhankelijke adviesorganisatie wil de EDBA bijdragen aan de duurzame economische ontwikkeling van Alphen aan den Rijn. En ja, daarin heeft de EDBA zich in de afgelopen vijf jaar soms als een roepende in de woestijn gevoeld, met partijen die met hun slepende hakken in het zand gingen.
Maar de aanhouder wint, zo blijkt. Initiatieven die door de EDBA werden ingezet en aangezwengeld, worden inmiddels concreet opgepakt en van een passende invulling voorzien. En dat smaakt naar meer. De kracht van de EDBA huist in het realiseren van publiek-private samenwerkingen tussen de gemeente en haar maatschappelijke en economische partners. De meerwaarde van die rol wordt door steeds meer partijen onderkend en naar waarde geschat, vertelt programmadirecteur Joost Berkhout: "Bij aanvang van de EDBA was er best wel wat twijfel en discussie. Wat zou een onafhankelijke adviesorganisatie kunnen toevoegen, wat niet al te vrijblijvend zou zijn? Inmiddels is die scepsis veranderd in waardering, omdat we onze rol in het proces wel degelijk hebben bewezen. Ondernemers, bestuurders en politiek doen hun voordeel met alle kennis en kunde die we bij elkaar weten te brengen. De EDBA heeft sinds de oprichting een stevig netwerk opgebouwd, waardoor we landelijke en regionale ervaringen en deskundigheid kunnen koppelen aan lokale opgaven. We zijn een soort oliemannetje, dat partijen met elkaar in verbinding brengt rondom concrete kansen en een gedeelde richting. Dat we daarmee onze plek hebben verdiend, blijkt ook wel uit het feit dat ons budget - in tijden van bezuinigingen - in stand is gebleven. Dat is goed nieuws voor iedereen die een duurzame, levensvatbare economie belangrijk vindt voor Alphen aan den Rijn."
Het momentum is nu
Nu de EDBA zijn eerste lustrum afsluit, worden de grote lijnen zichtbaar, aldus bestuursvoorzitter Frank Ponsioen: "In 2021 hebben we ons advies aangeboden aan de gemeente, met daarin onze aanbevelingen voor een duurzame ontwikkeling van de lokale economie. We lieten het niet bij het schetsen van een strategische richting, maar verbonden er ook concrete projecten aan, met een reële kans van slagen in onze gemeente. Wellicht zijn we in die begintijd wat ambitieus en naïef geweest over het tempo waarop deze projecten verwezenlijkt konden worden. Ook op deze plek hebben we meermaals verzucht dat het sneller kón en moest. En toch, nu je over een langere periode kunt terugkijken, zie je dat veran deringen nu eenmaal tijd nodig hebben en dat het momentum zich niet eenvoudigweg laat afdwingen. Wat op het moment zelf stroperig leek, blijkt achteraf een broodnodige stap in het proces, want kijk nu: 'ineens' vinden partijen elkaar in een gezamenlijke ambitie en worden diverse initiatieven opgepakt en uitgevoerd. Als je uitzoomt, zie je pas wat er allemaal gebeurt."
Medewerkers van morgen
Joost Berkhout begint te vertellen over de kansrijke projecten waarbinnen beslissende stappen worden gezet: "Mensen denken bij duurzame ontwikkelingen vaak aan vergroening, circulariteit en energie. Daar kunnen we inderdaad mooie voorbeelden van noemen, maar duurzaamheid betekent ook dat je kijkt naar de toekomstbestendigheid van onze economie in brede zin. De rol van ondetwijs wordt dan heel belangrijk, omdat je de jongeren van nu wilt klaarstomen tot de ondernemers en medewerkers van morgen. In dat kader vind ik het
Energielransiliehuis een erg mooie ontwikkeling. Ondernemers zijn hierover in gesprek met onderwijs- en overheidsinstellingen, om met elkaar een opleidingsplek in het leven te roepen waar jongeren de gerichte kermis en vaardigheden kunnen opdoen die straks economisch nodig zijn. Of neem zdn club als Alphen Digitaal, waarin ondernemers samen met Hogeschool Utrecht onderzoeken of zij in Alphen aan den Rijn een toegepaste Artificial Intelligence opleiding kunnen starten. In het advies schreven wij destijds dat we wilden inzetten op meer digitalisering-skills voor ondernemers. Die ambitie krijgt met dit soort initiatieven een concrete invulling."
Juichmomenten
Voordat Joost een aantal projecten in de spotlights zet, is er na al het goede nieuws ook nog ruimte voor een kritische noot: "Natuurlijk verheugt het ons dat er steeds meer overeenstemming is over de intenties en dat daaraan een concreet vervolg wordt gegeven. Maar kijken we bijvoorbeeld naar gebiedsgeoriënteerde vraagstukken, zoals de vernieuwing van de bedrijventerreinen, dan is het voor ondernemers nog best lastig om over het individuele belang heen te kijken. Het besef begint wel te landen dat samenwerking onontkoombaar is - bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, energievraagstukken en logistiek - maar het kost moeite. Daar is nog veel te winnen. Aan de andere kant merken we ook, nu we inmiddels aan het derde college toe zijn, dat er bij de gemeente steeds meer gedeeld enthousiasme is. Dat ambities worden gedragen is echter niet voldoende. Goede initiatieven en samenwerkingen moeten ook op de lange termijn duurzaam zijn, zodat er echt iets tot stand wordt gebracht. We juichen niet bij de start, maar pas bij de finish."
Meer weten over wat de EDBA doet en waaraan de EDBA bijdraagt? Neem dan eens een kijkje op de volledig vernieuwde website www.edbalphen.nl