Nieuwsberichten

Financiële problemen door coronacrisis? Regel eerst dit!

Om de gevolgen van het coronavirus voor uw bedrijf te minimaliseren, is het verstandig om een aantal zaken te regelen. VOA-bestuurder Michiel Wijnans (BDO Accountants & Adviseurs) geeft tips wat je nú al kunt doen.

Maak liquiditeitsprognose

Michiel adviseert om eerst een overzicht te maken van de inkomende en uitgaande geldstromen die je verwacht. “Noteer voor de komende periode wanneer wat moet worden betaald en wanneer welk bedrag binnenkomt. Hiervoor maak je een conservatieve inschatting van de inkomsten. Bijvoorbeeld: april geen omzet, mei 30% van de normale omzet en juni 50%. Beter meevallers, dan grote tegenvallers in de toekomst.” Deze tip vormt een basis voor de invulling van de onderstaande tips voor jouw bedrijf.

Voor zelfstandigen: vraag een overbrugginskrediet aan

Dreig je in de problemen te komen? Dan kun je gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Michiel: “Deze regeling geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door het coronavirus. Hiervoor kun je terecht bij je woongemeente, dus NIET de vestigingsplaats van je bedrijf.”

Voor bedrijven: noodfinanciering aanvragen

Gesteund door de overheid (door middel van bijvoorbeeld de BMKB-C regeling) kunnen banken en andere financiers bedrijven helpen hun liquiditeit op orde te krijgen. Zij verstrekken dan een tijdelijk overbruggingskrediet of verhogen het rekening-courant krediet.

Vraag uitstel van belastingbetaling aan

Het bijzonder uitstel van belastingbetaling (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting) is een andere maatregel van het kabinet. “Verlaag ook de verwachting van vennootschaps- of inkomstenbelasting voor dit jaar, op basis van de daling van de winst”, geeft Michiel als extra tip.

Verlaag uitgaven

“Zet investeringen on hold, schrap onnodige kosten (die de kern van de operatie niet raken) en benader debiteuren om er zeker van te zijn dat zij jouw facturen betalen. En vraag hen eventueel om dat eerder te doen.”

Vraag vergoeding loonsom aan

Hiervoor is de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) in het leven geroepen. “Deze noodmaatregel is sinds 31 maart bekend en vanaf 6 april beschikbaar. Hij dekt maximaal 90% van de loonkosten van personeel bij 100% omzetverlies. De voorwaarde van deze regeling is dat je honderd procent van het loon doorbetaalt en dat je je medewerkers in dienst houdt.”

Maak een crediteurenbetalingsplan

“Zet de komende weken op een rij en plan in welk bedrag welke crediteur op welk moment betaald krijgt. Betaal bijvoorbeeld elke week een bedrag; dat is beter dan niets van je laten horen en helemaal niet betalen.” Let op: verzekeringspremies moet je veelal op tijd betalen aangezien je anders niet verzekerd bent.

Neem contact op met je bank

“Naast het aanvragen van een overbruggingskrediet verlenen bijna alle banken uitstel van aflossingen op leningen. Sommige verlenen ook uitstel van rentebetaling.”

Informeer over overige maatregelen

Er zijn nog meer noodmaatregelen (waaronder TOGS), dus ga goed na of je daarvoor in aanmerking komt. “Voldoe je niet precies aan de voorwaarden, maar word je wel hard getroffen? Ga dan na waar je dit kan melden. Lastig aan de huidige maatregelen is bovendien dat ze nieuw zijn en nog niet volledig uitgewerkt. Dagelijks worden nieuwe details verwerkt.”

Ga naar het Corona Informatiepunt van de EDBA als je vragen hebt over jouw situatie.